VIDEO: zo wordt shiitake geteeld in Japan
Shiitake is de meest gebruikte paddenstoelensoort in Japan. Het heeft een unieke, umami smaak en wordt het meest gebruikt als basis voor een (misosoep)bouillon en in vlees- of stoofschotels. Bijzonder aan shiitake is dat het de smaken van een gerecht niet overstemt, maar absorbeert. Dat zorgt voor een verfijnde, subtiele smaak- en textuurtoevoeging.

Hoe groeit shiitake?

De beste shiitake groeit in een frisse atmosfeer. Onze shiitake komt uit Oita, een bergachtig en bosrijk gebied waar de lucht schoon en fris is. Onze shiitaketelers, de familie Kato, heeft al meer dan een eeuw ervaring op deze plek. Wij zagen met onze eigen ogen hoe deze prachtige paddenstoel biologisch wordt geteeld in Japan, hoe trots mr. Kato is op zijn werk en hoeveel prijzen hij heeft gewonnen voor het telen van de beste shiitake.


Lees hoe mr. Kato shiitake teelt in Japan in ons reisverslag.


Of beleef het mee in het filmpje dat we in Japan maakten:
 
 


Twee soorten: koshin en donko

We bieden twee soorten shiitake: koshin en donko. Het verschil zit niet in de soort paddenstoel, maar in de hoed van de paddenstoel. Shiitake donko heeft een dikke, gesloten kap en shiitake koshin een dunne, open hoed. Vooral donko groeit erg langzaam en wordt in Japan gezien als een erg kostbaar product.

De heerlijke shiitake donko van TerraSana, geteeld in Japan door mr. Kato (80 jaar). Lees het hele verhaal in het reisverslag van Peter Jacobs.De biologische shiitake koshin van TerraSana wordt geteeld door mr. Kato (80 jaar) in Japan.
 

Weetje!

Shiitake wordt in Japan bij voorkeur 5 tot 10 uur in koud water (in de koelkast) geweekt. Zo komt die umamismaak maximaal naar voren!

Misosoep van shiitake bouillon en genmai miso uit Japan.
 

terug