5 x typisch Japans
In de afgelopen maanden heb jij kunnen volgen hoe vier van onze medewerkers een prachtige reis maakten door Japan. Heb jij de foto’s en filmpjes gezien? We zijn er nog steeds vol van op wat voor prachtige manier ze hun (en dus onze) producten maken!

Hoe gebruik je die Japanse producten nu eigenlijk?

Het verhaal achter de producten is natuurlijk prachtig, maar ben jij ook benieuwd hoe ze de producten nu eigenlijk écht gebruiken in Japan? Weet je nog steeds niet zo goed wat je met onbekende producten als amazake, mirin en miso moet?
 
Met onze ervaring uit Japan helpen we je graag een handje. Onze producenten hebben ons met het allergrootste plezier een stukje beter wegwijs gemaakt in de Japanse keuken. Ze leerden ons combineren, vertelden ons hun ‘eetgeheimen’, en deelden natuurlijk het lekkerste eten.

1. 
Zoete, umami saus

Deze saus maak je met gelijke delen van ieder ingrediënt. Heerlijk om als dipsaus te gebruiken bij rauwe, gewokte of gegrilde groenten.
  • Amazake (een zoete crème, gemaakt van gefermenteerde rijst)
  • Shiro miso (de lichtste, ofwel ‘zoetste’ van de miso’s)
  • Mirin (een iets zoete, alcoholische saus)

2.
Noten en miso

Hoewel Japanners niet echt bekend staan als noteneters, worden er toch best veel noten geproduceerd in Japan en wordt het vaak aan het eten toegevoegd. Een goede manier om onze notenpasta’s een lekker Japans tintje te geven, is om miso met notenpasta te mengen. Cashewpasta is door de romige smaak erg lekker met de lichte shiro miso. Maar de krachtige hatcho miso combineert ook goed met pindakaas. Lekker als verrassende spread op een cracker of op brood.
 
De hoeveelheden? Begin met het toevoegen van een klein beetje miso. Voer dit steeds een beetje op en blijf proeven tot je de smaak hebt die je wilt. Hoe meer miso, hoe meer umami (hartigheid/zoutigheid).
  

3.
Vleeseters

Japanners eten naast vis ook vaak vlees. Een typisch Japanse marinade is een mix van de zoute mugi miso, de zoetige mirin, en voor dat glanzende, knapperige laagje: ahornsiroop en olie. Marineer je vlees er een tijdje in en bak, gril of wok het vervolgens.
 
Een iets krachtigere variant hierop is een combinatie van hatcho miso, mirin en basterd- of kokosbloesemsuiker. Dit kun je ook goed gebruiken als marinade.
  

4.
Fris drankje

Mix een klein scheutje gembersiroop en appelazijn met sinaasappelsap en spa rood naar smaak.

‚Äč5. 
Bouillon

Bij een rijst of noedelgerecht wordt natuurlijk vaak miso gebruikt als smaakmaker. Maar wist je dat je met de Japanse thee ook een bouillon kunt laten trekken? Laat de thee lang (20 minuten) trekken in heet water en giet het vervolgens over de rijst. Sencha is in het bijzonder geschikt voor deze toepassing, maar ook kukicha of hojicha werken goed.

terug